Karavan Çeşitleri
Motokaravan
Herhangi bir motorlu taşıtın yeniden düzenlenerek, içerisinin yaşam alanına dönüştürülmesiyle ortaya çıkarılan taşıta motokaravan denilir. Bu karavan tipleri herhangi bir çekici veya taşıyıcıya gerek duymaz. Motokaravanları da kendi içinde ayrıştırmak mümkündür. Örneğin 15-17m3 seviyesinde olan ve Campervan olarak da bilinen bu karavanlar B sınıfı ehliyete sahip kişilerin kolaylıkla kullanabileceği bir karavan çeşididir. Genellikle bu motokaravanlar, panelvan tarzı ticari araçların belirli bir süre sonra karavana dönüştürülmüş halidir. Bazı modellerde, dışarıdan bakıldığında karavan görünümü dahi yoktur, bu nedenle çoğu zaman bir karavan olduğu bile fark edilemez. Bu araçların içerisine keyifli ve fonksiyonel bir yaşam alanı inşa ederek karavan seyahatlerinizi eşsiz bir deneyime dönüştürebilirsiniz. İç alanı da geniş olduğu için mutfak, kapalı duş, tuvalet ve yatak alanını kolaylıkla içeride dizayn edebilirsiniz. Bunların yanında iç hacmi 10m3’ten az olan, ticari mini kamyonetten dönüştürülen versiyonları da bulunmaktadır. Bu küçük versiyonlarda, oturma alanları genelde yatak alanına dönüştürülerek kullanılır. B tipi ehliyete sahip kişiler rahatlıkla kullanabilir. Önemli bir bilgi, burada bahsettiğimiz iki tipte, 3500 kilogram altındaki motokaravanlara girer ve B sınıfı ehliyetle kullanılır ancak 3500 kilogram üstü motokaravanları ise C sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Kullandığınız karavanın büyüklüğüne almadan ya da kiralamadan önce dikkat etmeniz çok önemlidir.
Çekme Karavan
Bir araca bağlanarak çekilen karavanlardır. Çadır çekme karavanların bir üst modeli diyebileceğimiz dizayna sahiptir bu karavanlar. İçerisinde tüm yaşam alanı bulunmaktadır. Konforlu ve kullanışlı olması sebebi ile bu karavan türü ülkemizde daha çok kullanılıyor. Arabaya bağlanarak karavanla istediğiniz yere seyahat edebilirsiniz. Gazlı ocak, buz dolabı, masa ve lavabo gibi yaşam alanları ve gereçler bu karavanların içerisinde bulunuyor. İstediğiniz eklemeyi de durumun müsaitliğine göre yapabilirsiniz. 10 metreye kadar bu karavan çeşitlerinden herhangi biri bulunabilir. İçerisinin genişliği de farklıdır. İki tane yatak bile bulunan karavanlar çekme türlerinde görülür. Bazılarında ise dışarı doğru açılan mekanizmalar bulunur. Ekstra ferahlık ve yaşam alanı böyle oluşur.
Küçük Gözyaşı Karavan
Bu küçük, tarz römorklar daha küçük araçlar tarafından çekişe uygundur. Normal arabalar, spor arabalar hatta atvler tarafından bile kolaylıkla çekilebilirler. İçi iki kişinin rahatça yatabileceği bir yatak büyüklüğünde. Tuvaleti yok. Arka bagaj kapağıın altında minik bir mutfak var, dışarıdan ulaşılıyor. Ufak bir buzdolabı, lavabo ve 2 raflık dolaptan oluşuyor. 750 kilonun altında olduğu için ayrıca karavana ruhsat çıkarmak gerekmiyor. Türkiye’de Timeless Karavan üretiyor.
Çadır Çekme Karavan
Karavan çeşitleri ile ilgili önerebileceğimiz diğer bir seçenek ise çadır çekme karavanlardır. Bu bahsettiğimiz karavanda genellikle kamp malzemeleri depolanır, üst tarafından çadır kısmı açılır ve öyle kurulum yapılır. Karavanla seyahate çıkan insanlar bu karavan tarzını pek tercih etmezler ancak oldukça kullanışlı bir karavandır. Karavanla seyahatinizde kamp yapmayı planlıyorsanız eğer bu karavan sizin için biçilmiş kaftandır. Kamp yerinize kurulum yapıp rahat bir şekilde konaklayabilirsiniz.
Camper Karavan
Camper karavanlar, hafif ticari araçların ve minibüslerin karavan olarak kullanılmasına verilen isimdir. Kullanımı, boyutu, trafik içi rahatlığı, klasik büyük motokaravanlara göre daha ekonomik olması son zamanların en popüler karavan çeşidi olmasını sağlamıştır. Sıfırdan bir camper karavan sahibi olmak istediğinizde tüm mimari yapı ve eşya kullanımı size ait olacağından dolayı bu karavan türünün sizi etkilemesi çok daha mümkündür.
Katlanan Karavan
Katlanan karavanlar, yapı olarak küçük fakat kullanılması açısından bir o kadar zahmet gerektiren bir karavan türüdür. Seyahat esnasında kapalı olması gereken karavanın, her gittiğiniz yerde tekrar kurulması gerektiği için size ekstra bir yorgunluk katacağıda mümkün. Ülkemizde çok sık rastlanan bir tür değildir. Hatta seri üretim açısından da üretimi bulunmamakta fakat karavan şirketleri özel olarak sipariş alabilmektedirler.